Werkbouviers
Werkbouviers
Vele fokkers vermelden in hun advertentie : gefokt op schoonheid én karakter.
- Is dat een hond die goed is voor kinderen ?
- Is dat een hond die lief en aanhankelijk is ?
- Is dat een hond die onmiddellijk bijt of aanvalt ?
- Is dat een hond die goed kunstjes kan leren ?
- Is dat een hond die zeer zindelijk is ?
Eigenlijk bedoelen ze daarmee dat de hond een werkkarakter heeft maar weinigen slagen erin zo’n honden te fokken omdat schoonheid altijd het werkkarakter op een tweede plaats verdrijft.
Wijzelf hadden 2 aparte lijnen. Ten eerste de honden die aan de standaard voldoen van showhonden zoals beschreven in onze rubriek showhonden maar ten tweede de honden voor mensen die meer wilden dan een modale bouvier.
Wat zijn nu die “werkhonden” ?
Deze bouviers zijn enkel gefokt op hun gebruikswaarde, namelijk het willen werken (bijten en andere kwaliteiten die nodig zijn voor het zware africhtingswerk) waarbij het schoonheidsaspect niet ter sprake komt. Als de hond werkt wordt ermee gefokt, zoniet worden ze geweerd. In de stambomen van deze honden vindt men dus enkel ouderdieren die een werkprogramma gedaan hebben of ermee bezig zijn. Zo is er een selectie gebeurd gedurende vele tientallen jaren. (Denken we maar aan de Mechelaar die louter gefokt werd om te werken in de ringsport. De eigenaars voerden een selectie uit die niet goed is voor gevoelige mensen maar in een tijd waar de mensen zelf niet veel te bikken hadden had de hond die niet van waarde was geen reden om te bestaan.)
Deze honden zijn meer belastbaar. Men kan ze ferm onder druk zetten zonder dat ze daarvan onder de indruk komen. Er is dan wel het nadeel dat ze een eigen wil en doorzettingsvermogen hebben waardoor het voor de baas moeilijker is om deze gasten onder controle te houden. Een ervaren baas is een must, zoniet wordt de hond de baas.
Deze bouviers worden ingezet in de zware africhting, politiewerk, leger en bewaking.
Sommigen lijken meer op weerwolven maar werken doen ze wel, iets wat voor de echte africhtingliefhebber alles compenseert. Vele van deze honden komen uit het KNPV-programma (KNPV = Koninklijke Nederlandse Politie Vereniging) uit Nederland. Honden die een KNPV-certificaat halen zijn echte werkhonden, ook al zien we deze bouviers niet veel in de Belgische ringsport, toch zouden ze ook in dit programma goed kunnen meedraaien.
Sporthonden als tussensoort ?
Dan is er ook nog een tussensoort als ik het een beetje oneerbiedig mag zeggen: de sporthonden.
Deze bouviers vindt men veel in het IPO-programma. Het zijn bouviers die graag werken maar niet zo fanatiek en belastbaar zijn als de KNPV-honden. Zij zijn beter te sturen en in dit programma worden de honden ondersteund en opgebouwd. In de KNPV is het erop of eronder.
Ik weet dat ik me op glad ijs begeef met deze benadering. Mijn bedoeling is ook niet mensen te viseren. Ik heb respect voor alle programma’s of het nu KNPV of gehoorzaamheid is. Ik vind enkel dat kandidaat bouviereigenaars juiste informatie moeten krijgen. Het gaat trouwens om mijn ras.
” De juiste hond bij het juiste baasje (en andersom) “
Fokkers moeten de juiste hond aan de juiste personen geven. Als een gezin met 3 kinderen een gezellige ‘huis- tuin- en keukenbouvier’ wil moet je hen geen africhtinghond met zwaar kaliber aansmeren. Als je mooie tentoonstellingshonden fokt moet je ook niet gaan rondbazuinen dat het prima africhtinghonden zijn. Die kan je trouwens toch niet africhten en je maakt jezelf ermee op termijn ongeloofwaardig.
Bij ons vind je dus geen pure werkhonden meer.
Omdat er te weinig kandidaten, of foute kandidaten, waren voor deze pups hebben wij deze lijnen doorgegeven aan An Vanhoof van bouvierkennel “Echtenhof”.
Zij houdt van ouderwetse korte stugge vachten, de bouw van het Roeselaarse type en zware karakters.
Ondertussen heeft zij ook zelf bewezen een prima africhtster te zijn en op haar palmares staan heel wat mooie titels.
Wij vinden het wel plezant dat afstammelingen van ons “experiment” geleid hebben tot het slagen van een collega bouvierfokker.